Πώς να μεγαλώσετε παιδιά με αυτοπεποίθηση

Από τη στιγμή της γέννησής τους, τα παιδιά μαθαίνουν νέες δεξιότητες με ιλιγγιώδη ρυθμό. Και παράλληλα με αυτές τις νέες ικανότητες, αποκτούν επίσης την αυτοπεποίθηση να τις χρησιμοποιήσουν. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, η αυτοπεποίθηση αυτή μπορεί να είναι τόσο σημαντική όσο και οι ίδιες οι δεξιότητες. Για να ακμάσουν, τα παιδιά χρειάζεται να εμπιστεύονται τις ικανότητές τους, ενώ, ταυτόχρονα, να γνωρίζουν ότι μπορούν να διαχειριστούν το ενδεχόμενο να μην τα καταφέρουν σε έναν τομέα. Μέσω της εμπειρίας της κατάκτησης μιας δεξιότητας και της ανάκαμψης από μια αποτυχία τα παιδιά αναπτύσσουν μια υγιή αυτοπεποίθηση.

Δώδεκα τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να νιώσουν ικανά και να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις ικανότητές τους είναι οι ακόλουθοι:

1.       Δώστε το παράδειγμα. Ακόμη κι αν δεν το νιώθετε εντελώς. Το να σας παρακολουθεί να προσεγγίζετε νέες εργασίες με αισιοδοξία και πολλή προετοιμασία θέτει ένα καλό παράδειγμα για τα παιδιά. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να προσποιήστε ότι είστε τέλειοι. Αναγνωρίστε το άγχος σας, αλλά μην εστιάστε σε αυτό. Εστιάστε στα θετικά που κάνετε για να προετοιμαστείτε.

2.       Μην αναστατώνεστε με τα όποια λάθη. Βοηθήστε τα παιδιά να δουν ότι όλοι κάνουν λάθη και το σημαντικό είναι να μαθαίνουμε από αυτά, αλλά να μην μένουμε προσκολλημένοι σε αυτά. Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση δεν αφήνουν τον φόβο της αποτυχίας να σταθεί εμπόδιο, όχι επειδή είναι σίγουροι ότι δεν θα αποτύχουν ποτέ, αλλά επειδή γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίζουν τις αναποδιές.

3.       Ενθαρρύνετέ τα να δοκιμάζουν νέα πράγματα. Αντί να εστιάζουν όλη τους την ενέργεια σε όσα ήδη έχουν κατακτήσει, είναι καλό για τα παιδιά να διαφοροποιούνται. Η απόκτηση νέων δεξιοτήτων κάνει τα παιδιά να νιώθουν ικανά και σίγουρα ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν ό,τι έρθει στο δρόμο τους.

4.       Επιτρέψτε στα παιδιά σας να αποτύχουν. Είναι φυσικό να θέλετε να προστατεύσετε το παιδί σας από την αποτυχία, αλλά η δοκιμή και το λάθος είναι ο τρόπος με τον οποίον τα παιδιά μαθαίνουν. Το να μην καταφέρουν να επιτύχουν έναν στόχο βοηθά τα παιδιά να μάθουν ότι δεν είναι το τέλος του κόσμου. Μπορεί επίσης να ωθήσει τα παιδιά να προσπαθήσουν περισσότερο, το οποίο θα τα βοηθήσει και ως ενήλικες.

5.       Επαινέστε την επιμονή. Το να μάθουν να μην παραιτούνται στο πρώτο εμπόδιο είναι μια σημαντική δεξιότητα ζωής. Η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση δεν έχουν να κάνουν με την επιτυχία σε κάθε εγχείρημα, αλλά έχουν να κάνουν με το να είναι αρκετά ανθεκτικά ώστε να συνεχίσουν να προσπαθούν και να μην αναστατώνονται όταν δεν είναι οι καλύτεροι.

6.       Βοηθήστε τα παιδιά να βρουν το πάθος τους. Η εξερεύνηση των ενδιαφερόντων τους μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν μια αίσθηση ταυτότητας, που είναι απαραίτητη για να οικοδομήσουν αυτοπεποίθηση. Φυσικά, το να βλέπουν τα ταλέντα τους να αναπτύσσονται θα δώσει μια ώθηση στην αυτοεκτίμησή τους.

7.       Θέστε στόχους. Η διατύπωση στόχων, μικρών και μεγάλων, και η επίτευξή τους κάνει τα παιδιά να νιώθουν δυνατά. Βοηθήστε το παιδί σας να μετατρέψει τις επιθυμίες του και τα όνειρά του σε στόχους συνδεδεμένους με πράξεις, ενθαρρύνοντάς το να φτιάξει μια λίστα με όσα θέλει να επιτύχει. Έπειτα, εξασκηθείτε στην ανάλυση των μακροπρόθεσμων στόχων σε ρεαλιστικά ορόσημα. Έτσι επικυρώνετε τα ενδιαφέροντά του και το βοηθάτε να μάθει τις δεξιότητες που θα χρειάζεται για να επιτύχει τους στόχους του κατά τη διάρκεια της ζωής του.

8.       Τιμήστε την προσπάθεια. Ο έπαινος του παιδιού για τα κατορθώματά του είναι σπουδαίος, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζει ότι είστε περήφανοι για τις προσπάθειές του ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Απαιτείται σκληρή δουλειά για να αναπτύξει νέες δεξιότητες και τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα άμεσα. Δείξτε στο παιδί ότι εκτιμάτε τη δουλειά που κάνει, είτε είναι νήπιο που χτίζει με τουβλάκια ή έφηβος που μαθαίνει μόνος του πώς να παίζει κιθάρα.

9.       Επιδιώξτε τη συνεισφορά του. Μπορεί να διαμαρτυρηθεί, αλλά το παιδί νιώθει περισσότερο συνδεδεμένο και εκτιμώμενο όταν βασιζόμαστε πάνω του για εργασίες κατάλληλες για την ηλικία του, όπως να μαζεύει τα παιχνίδια του, να πλένει τα πιάτα ή να συνοδεύει το μικρότερο αδερφάκι του στο σπίτι ενός φίλου του. Το να νιώθεις ότι η οικογένειά σου σε χρειάζεται είναι ανεκτίμητο.

10.   Αγκαλιάστε τις ατέλειες. Ως ενήλικες γνωρίζουμε ότι η τελειότητα δεν είναι ρεαλιστική και είναι σημαντικό τα παιδιά να λάβουν το μήνυμα αυτό όσο το δυνατόν συντομότερα. Βοηθήστε το παιδί να δει, είτε είναι σε κάποια ταινία, σε ένα περιοδικό ή σε μήνυμα στα κοινωνικά δίκτυα, ότι η εικόνα ανθρώπων που είναι πάντα χαρούμενοι, επιτυχημένοι και ντυμένοι στην εντέλεια είναι μια φαντασία και μάλιστα καταστροφική. Αντ? αυτού θυμίστε τους ότι το να έχει κάποιος ατέλειες είναι ανθρώπινο και εντελώς αποδεκτό.

11.   Προετοιμάστε τα για επιτυχία. Οι προκλήσεις είναι καλές για τα παιδιά, αλλά πρέπει επίσης να έχουν ευκαιρίες όπου σίγουρα θα βρουν την επιτυχία. Βοηθήστε το παιδί σας να ασχοληθεί με δραστηριότητες που το κάνουν να νιώθει αρκετά άνετο και σίγουρο για να αντιμετωπίσει μεγαλύτερη πρόκληση.

12.   Δείξτε του την αγάπη σας. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει πως το αγαπάτε ό,τι κι αν γίνει. Είτε κερδίσει είτε χάσει στον τελικό, είτε πάρει καλούς ή κακούς βαθμούς. Ακόμα κι αν έχετε θυμώσει μαζί του. Αν το παιδί σας ξέρει πως πιστεύετε ότι είναι υπέροχο, και όχι μόνο όταν κάνει υπέροχα πράγματα, θα καλλιεργηθεί η αίσθηση της αξίας εαυτού, ακόμα κι αν δεν νιώθει καλά για τον εαυτό του.

 

Πηγή:

https://childmind.org/article/12-tips-raising-confident-kids/