Μονογονεϊκές Οικογένειες: Μεγαλώνοντας Μόνος ένα Παιδί

Το μεγάλωμα ενός παιδιού από έναν γονέα μπορεί να δημιουργεί άγχος. Αν είστε ο γονέας σε μια μονογονεϊκή οικογένεια, η Κλινική Mayo προτείνει τρόπους να κατανοήσετε πώς να διαχειριστείτε την πίεση, να βρείτε στήριξη και να αναθρέψετε το παιδί σας.

Οι Συνηθισμένες Προκλήσεις της Μονογεονεϊκής Οικογένειας

Η ανατροφή ενός παιδιού μπορεί να είναι δύσκολη υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Χωρίς σύντροφο, οι προκλήσεις είναι περισσότερες. Ως μόνος γονέας, μπορεί να έχετε εξ ολοκλήρου την ευθύνη για όλες τις όψεις της καθημερινής φροντίδας του παιδιού.

Το να ηγείται κάποιος μιας μονογονεϊκής οικογένειας μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον πίεση, άγχος και κόπωση. Αν είστε υπερβολικά κουρασμένος ή αφηρημένος για να είστε συναισθηματικά υποστηρικτικός ή να πειθαρχείτε το παιδί σας μπορεί να προκύψουν θέματα συμπεριφοράς.

Επίσης, οι μονογονεϊκές οικογένειες γενικά έχουν χαμηλότερο εισόδημα και πιο περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Η ταυτόχρονη διαχείριση της εργασίας και της φροντίδας του παιδιού μπορεί να είναι οικονομικά δύσκολη και κοινωνικά απομονωτική. Επιπλέον, μπορεί να ανησυχείτε για την έλλειψη αρσενικού ή θηλυκού γονεϊκού μοντέλου για το παιδί σας.

Θετικές Στρατηγικές

Για να μειώσετε το άγχος της μονογονεϊκής οικογένειας:

  • Δείξτε την αγάπη σας. Θυμηθείτε να επαινείτε το παιδί σας. Δώστε του την άνευ όρων αγάπη και στήριξή σας. Βρείτε χρόνο κάθε μέρα για να παίζετε, να διαβάζετε ή απλώς να κάθεστε με το παιδί σας.
  • Δημιουργήστε μια ρουτίνα. Η δομή, όπως προγραμματισμένες ώρες γευμάτων και ύπνου,  βοηθά το παιδί σας να γνωρίζει τι να περιμένει.
  • Βρείτε ποιοτική φροντίδα για το παιδί σας. Αν χρειάζεστε τακτική φύλαξη/φροντίδα για το παιδί σας, αναζητήστε έναν φροντιστή με τα κατάλληλα προσόντα, που να μπορεί να παρέχει ερεθίσματα μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Να είστε προσεκτικοί, όταν ζητάτε από έναν καινούριο φίλο ή σύντροφο να προσέχει το παιδί σας.
  • Θέστε όρια. Εξηγήστε τους κανόνες του σπιτιού και τις προσδοκίες σας στο παιδί σας και εφαρμόστε τους. Συνεργαστείτε με τους υπόλοιπους φροντιστές τους παιδιού σας, ώστε να παρέχετε συνεπή πειθαρχία. Επαναξιολογήστε συγκεκριμένα όρια, όπως τον χρόνο που περνάνε με ηλεκτρονικά παιχνίδια, όταν το παιδί επιδεικνύει την ικανότητα να δεχθεί επιπλέον ευθύνη.
  • Μην νιώθετε ενοχές. Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας και μην κακομαθαίνετε το παιδί σας για να το «αποζημιώσετε» που μεγαλώνει σε μονογονεϊκή οικογένεια.
  • Φροντίστε τον εαυτό σας. Περιλάβετε σωματική δραστηριότητα στην ημερήσια ρουτίνα σας, ακολουθήστε υγιεινή διατροφή και κοιμηθείτε πολύ. Κανονίστε να έχετε χρόνο για δραστηριότητες που απολαμβάνετε είτε μόνοι είτε με φίλους. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο για «διάλειμμα», κανονίζοντας κάποιος να προσέχει το παιδί σας για λίγες ώρες κάθε εβδομάδα.
  • Στηριχτείτε σε άλλους. Κανονίστε ένα πρόγραμμα με άλλους γονείς για την εκ περιτροπής μετακίνηση των παιδιών από το σχολείο στο σπίτι. Ζητήστε βοήθεια από αγαπημένα πρόσωπα, φίλους και γείτονες.
  • Παραμείνετε θετικοί. Είναι θεμιτό να είστε ειλικρινείς με το παιδί σας, αν δυσκολεύεστε σε μια περίοδο, αλλά θυμίστε του ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν. Δώστε στο παιδί σας ευθύνες κατάλληλες για την ηλικία του, αντί να περιμένετε από αυτό να συμπεριφέρεται σαν ένας «μικρός ενήλικας». Διατηρήστε το χιούμορ σας, όταν αντιμετωπίζετε τις προκλήσεις της καθημερινότητας.

Έχετε κατά νου ότι έρευνες έχουν δείξει ότι οι έφηβοι σε μονογονεϊκές οικογένειες βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για κατάθλιψη και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Τα σημάδια και τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να περιλαμβάνουν και κοινωνική απομόνωση, αίσθημα ότι είναι μόνος, λυπημένος ή μη αγαπητός, μη αποδοχή της εικόνας του, ευεραισθητικότητα και αίσθηση απελπισίας. Αν δείτε τα σημάδια αυτά στο παιδί ή τον έφηβό σας, μιλήστε με τον παιδίατρό του.

Μιλώντας στο παιδί σας για τον χωρισμό ή το διαζύγιο

Πολλές μονογονεϊκές οικογένειες είναι το αποτέλεσμα ενός διαζυγίου ή ενός χωρισμού. Αν συμβαίνει αυτό στην οικογένειά σας, μιλήστε στο παιδί σας για τις αλλαγές που αντιμετωπίζετε. Ακούστε τα συναισθήματα του παιδιού σας και προσπαθήστε να απαντήσετε τις ερωτήσεις του με ειλικρίνεια, αποφεύγοντας περιττές λεπτομέρειες ή αρνητικότητα για τον άλλο γονέα. Θυμίστε στο παιδί σας ότι δεν έκανε το ίδιο τίποτα που να προκάλεσε το διαζύγιο ή τον χωρισμό και πως πάντοτε θα τον αγαπάτε.

Ένας επαγγελματίας μπορεί να βοηθήσει εσάς και το παιδί σας να μιλήσετε για τα προβλήματα, τους φόβους και τις ανησυχίες σας. Προσπαθήστε να επικοινωνείτε τακτικά με τον άλλο γονέα του παιδιού σχετικά με τη φροντίδα του παιδιού και την ευημερία του, ώστε να το βοηθήσετε να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα. Τα παιδιά που διαχειρίζονται καλύτερα το διαζύγιο είναι εκείνα των οποίων οι γονείς συνεχίζουν να επικοινωνούν σε θέματα γονεϊκά, τοποθετώντας τις ανάγκες του παιδιού πάνω από τη δική τους επιθυμία να αποφύγουν τον/την πρώην σύζυγο.

Η προσωπική ζωή του μόνου γονέα

Αν βγαίνετε με κάποιον, αναλογιστείτε την επίδραση που έχει ο νέος σας σύντροφος στο παιδί σας. Αναζητήστε έναν σύντροφο που να φέρετε τόσο σε εσάς όσο και στο παιδί σας με σεβασμό. Καλό θα ήταν να περιμένετε μέχρι να έχετε εδραιώσει μια στέρεη σχέση με κάποιον πριν τον/ τη συστήσετε στο παιδί σας.

Όταν είστε έτοιμοι να κάνετε τις συστάσεις αυτές, παρουσιάστε στο παιδί σας κάποια από τα θετικά χαρακτηριστικά του/της νέου/νέας σας συντρόφου. Ωστόσο, μην περιμένετε το παιδί σας και ο/η σύντροφός σας να τα πάνε αμέσως καλά. Δώστε τους χρόνο να γνωριστούν και κάντε σαφές ότι ο/η σύντροφος δεν προσπαθεί να αντικαταστήσει τον άλλο γονέα.

Ανδρικός και γυναικείος ρόλος

Αν ο άλλος γονέας του παιδιού δεν συμμετέχει στη ζωή του, μπορεί να ανησυχείτε για την έλλειψη μοντέλου για το ρόλο του άντρα ή της γυναίκας στη ζωή του παιδιού σας. Για να στείλετε θετικά μηνύματα για το αντίθετο φύλο:

  • Αναζητήστε ευκαιρίες για να είστε θετικοί. Τονίστε τα επιτεύγματα ή τα θετικά χαρακτηριστικά μελών του αντίθετου φύλου στην οικογένειά σας, την κοινότητα ή ακόμα και τα μέσα ενημέρωσης. Αποφύγετε να κάνετε ευρείες, αρνητικές δηλώσεις για το αντίθετο φύλο.
  • Αντιτεθείτε σε αρνητικά στερεότυπα για το αντίθετο φύλο. Δώστε στο παιδί ένα παράδειγμα ενός μέλους του αντίθετου φύλου που δεν ταιριάζει στο εν λόγω στερεότυπο.
  • Βάλτε στη ζωή σας μέλη του αντίθετου φύλου, με τα οποία δεν έχετε ρομαντική σχέση. Αναζητήστε θετικές σχέσεις με υπεύθυνα μέλη του αντίθετου φύλου που μπορεί να αποτελέσουν θετικά μοντέλα για το παιδί σας. Δείξτε στο παιδί σας ότι είναι δυνατόν να έχετε μια μακροχρόνια, θετική σχέση με μέλη του αντίθετου φύλου.

Το να είστε μόνος γονέας μπορεί να είναι μια εμπειρία με προκλήσεις, αλλά και ανταμοιβές. Δείχνοντας στο παιδί σας αγάπη και σεβασμό, μιλώντας του με ειλικρίνεια και μένοντας θετικοί, μπορείτε να μειώσετε το άγχος και να βοηθήσετε το παιδί σας να ανθίσει.

 

Διαβάστε το άρθρο εδώ:

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/childrens-health/in-depth/single-parent/art-20046774