Πώς να κάνετε το νήπιό σας να ακούει

Τα νήπια, όπως όλοι μας, δεν ακούν πάντα. Στην ηλικία τους χρειάζεται να τους διδάξετε πώς να προσέχουν, όταν μιλάτε. «Αλλά αυτό που συχνά συμβαίνει», υποστηρίζει ο Roni Leiderman, νεότερος κοσμήτορας του Κέντρου Οικογένειας στοNova Southeastern University στη Φλόριντα, «είναι ότι οι γονείς λένε κάτι 10 φορές και μετά αρχίζουν να μετρούν ανάποδα για την τιμωρία.»

Αυτό δε διδάσκει το παιδί να ακούει ? του μαθαίνει ότι μπορεί να σας αγνοεί τις πρώτες 10 φορές που λέτε κάτι και προσέχει μόνο όταν αρχίζετε να θυμώνετε. Το να κάνετε το παιδί σας να σας ακούει δεν χρειάζεται να είναι μια μάχη. Εφαρμόστε κάποιες συμβουλές για να το κάνετε ευκολότερο.

Ελάτε στο ίδιο επίπεδο

Όπως συνειδητοποιεί κάθε γονέας, αργά ή γρήγορα, το να φωνάζετε από μεγάλο ύψος (πολύ λιγότερο από το άλλο δωμάτιο) σπάνια έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Γονατίστε δίπλα στο παιδί ή σηκώστε το παιδί σας, ώστε να μπορείτε να το κοιτάτε στα μάτια και να πάρετε την προσοχή του.

Η βλεμματική επαφή είναι σημαντική και δουλεύει καλύτερα όταν είστε πρόσωπο με πρόσωπο με το παιδί σας. Θα ακούσει πιο προσεκτικά, αν καθήστε κοντά του στο τραπέζι καθώς τρώει το πρωινό του, για να του υπενθυμίσετε να φάει τα δημητριακά του, ή αν καθίσετε στο κρεββάτι του το βράδυ, για να του πείτε να κλείσει το φως πριν κοιμηθεί.

Να είστε σαφείς

Διατυπώστε το μήνυμά σας απλά και με ήρεμο τόνο. Το παιδί σας θα αφαιρεθεί, αν πλατειάζετε πάνω στο θέμα για πολλή ώρα. Είναι δύσκολο να βρείτε το κύριο σημείο ενός μηνύματος, όπως «κάνει πολύ κρύο έξω και ήσουν άρρωστος τις τελευταίες μέρες, οπότε θέλω να φορέσεις πουλόβερ πριν πάμε στον παιδότοπο.

Από την άλλη, το «είναι ώρα να φορέσεις το πουλόβερ σου» είναι αλάνθαστο. Και καλό είναι το μήνυμα να μη διατυπώνεται ως ερώτηση, αν το παιδί σας δεν έχει στην πραγματικότητα επιλογή. Το «είναι ώρα να κάτσεις στο καθισματάκι του αυτοκινήτου» έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από το «Έλα να κάτσεις στο καθισματάκι σου, εντάξει γλυκό μου;»

Είναι καλό να δίνετε στο νήπιό σας επιλογές, αλλά σιγουρευτείτε ότι είστε εντάξει με όλες τις επιλογές ? και μείνετε μόνο σε δύο. Επιτρέποντας στο νήπιό σας να έχει περιορισμένες επιλογές, θα αισθανθεί ενδυναμωμένο (και εσείς θα είστε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα).

Παραμείνετε σταθεροί

Θέστε καθαρά αυτό που θέλετε να πείτε και μην διατυπώνετε απειλές ή υποσχέσεις που δεν έχετε σκοπό να τηρήσετε. Αν πείτε στο δίχρονο παιδί σας «Πρέπει να πιείς νερό με το φαγητό σου», μην υποχωρήσετε μετά από 5 λεπτά και το αφήσετε να πιεί χυμό αντί για νερό.

Βεβαιωθείτε ότι ο/η σύντροφός σας ενστερνίζεται τους κανόνες καθώς και ότι τους σέβεται, ώστε κανείς σας δεν υπονομεύει τον άλλον. Και αν υπάρχει διαφωνία, συζητήστε το, ώστε και οι δυο σας να είστε ξεκάθαροι για ό,τι χρειάζεται να ειπωθεί ή να γίνει, όταν το ίδιο θέμα προκύψει ξανά (όπως σίγουρα θα συμβεί).

Και μην πέσετε στην παγίδα της επανάληψης λιγότερο επείγουσων οδηγιών, όπως «βάλε το ποτηράκι στου στο τραπέζι» ξανά και ξανά πριν να περιμένετε τη συμμόρφωση του παιδιού σας. Ήρεμα καθοδηγήστε το χέρι του παιδιού σας να ακουμπήσει το ποτήρι του πάνω στο τραπέζι, ώστε να ξέρει τι ακριβώς περιμένετε από αυτό.

Ενισχύστε το μήνυμά σας

Συχνά βοηθάει να συνοδεύετε τη λεκτική σας δήλωση και με άλλου είδους μηνύματα, ειδικά αν προσπαθείτε να απομακρύνετε το παιδί σας από μια δραστηριότητα που το έχει απορροφήσει. Πείτε «Ώρα για ύπνο!» και μετά δώστε του ένα οπτικό σημάδι (αναβοσβήνοντας τα φώτα), ένα σωματικό σημάδι (ακουμπώντας απαλά το χέρι σας στον ώμο του, στρέφοντας την προσοχή από το παιχνίδι του σε εσάς) και μία επίδειξη (στρέφοντας την προσοχή του στο κρεββάτι, ανοίγοντας τα σκεπάσματα και χτυπώντας απαλά το μαξιλάρι).

Είναι επίσης σημαντικό για το παιδί σας να γνωρίζει πότε κάτι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και για εσάς να επιδείξετε πώς να προσεγγίσετε την κατάσταση με ασφάλεια. Για παράδειγμα, όταν το παιδί σας διασχίζει το δρόμο, βεβαιωθείτε ότι πάντα κρατάτε το χέρι του. Με τον τρόπο αυτό, το παιδί θα συσχετίσει τον κίνδυνο των αυτοκινήτων με το να είναι προσεκτικό.

Δώστε προειδοποιήσεις

Δώστε στο παιδί σας μια προειδοποίηση πριν μια μεγάλη αλλαγή συμβεί, ειδικά αν είναι ευχάριστα απασχολημένο με παιχνίδια ή έναν φίλο. Πριν ετοιμαστείτε να φύγετε από το σπίτι, πείτε «Θα φύγουμε σε λίγα λεπτά. Όταν σε φωνάξω, θα είναι ώρα να βγεις από την αμμοδόχο και να πλύνεις τα χέρια σου».

Καθοδηγήστε το ? και κάντε το διασκεδαστικό

«Θέστε ρεαλιστικούς στόχους, όπως ?Ας μαζέψουμε τα κίτρινα τουβλάκια?. Έπειτα μπορείτε να μετατρέψετε το μάζεμα σε παιχνίδι: ?Ωραία, τώρα ας μαζέψουμε τα μπλε τουβλάκια?» λέει ο Leiderman.

Το να φωνάζετε διαταγές μπορεί να έχει αποτέλεσμα, αλλά κανείς δε θα απολαύσει τη διαδικασία. Τα περισσότερα παιδιά αντιδρούν καλύτερα όταν τους φέρεστε με καλό χιούμορ. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε μια χαζή φωνή ή ένα τραγουδάκι για να διατυπώσετε το μήνυμά σας ? μπορείτε, για παράδειγμα, να τραγουδήσετε «Τώρα ήρθε η ώρα για το μπάνιο» στη μελωδία του «Ήταν ένα μικρό καράβι».

Βεβαιωθείτε ότι τα οφέλη της υπακοής έχουν νόημα για το παιδί σας. («Βούρτσισε τα δόντια σου και μετά μπορείς να διαλέξεις την αγαπημένη σου πιτζάμα» αντί του «Πρέπει να βουρτσίσεις τα δόντια σου, αλλιώς θα χρειαστείς σφραγίσματα» ή πλύνε τα δόντια σου ΤΩΡΑ»). Επαινέστε το παιδί σας όταν ολοκληρώσει το βούρτσισμα των δοντιών του λέγοντας «Πόσο καλά με άκουσες!»

Το καλό χιούμορ, η τρυφερότητα και η εμπιστοσύνη που επιδεικνύετε προς το παιδί σας, όταν του μιλάτε με τον τρόπο αυτό, θα το κάνει να θέλει να σας ακούσει, επειδή θα γνωρίζει ότι το αγαπάτε και πιστεύετε πως είναι ξεχωριστό.

Επιδείξτε καλή συμπεριφορά

Τα παιδιά θα ακούν καλύτερα, αν δουν ότι κι εσείς είστε καλός ακροατής. Κάνετε συνήθεια να ακούτε το παιδί σας με τον ίδιο σεβασμό που επιδεικνύετε προς έναν ενήλικα. Κοιτάξτε το παιδί σας στα μάτια, όταν σας μιλάει, απαντήστε ευγενικά και επιτρέψτε του να ολοκληρώσει χωρίς να το διακόπτετε.

Ενώ μπορεί να φαντάζει δύσκολο όταν το παιδί σας είναι ιδιαιτέρως ομιλητικό όταν εσείς μαγειρεύετε, προσπαθήστε να μην απομακρύνεστε από το παιδί ή να του γυρίσετε την πλάτη σας, ενώ μιλάει. Όπως ισχύει με τόσες άλλες συμπεριφορές, η παλιά ρήση «κάνε ό,τι λέω και όχι ό,τι κάνω» δεν έχει καμία αξία όταν διδάσκετε τα παιδιά σας να ακούν.

Επαινέστε το παιδί σας

Πόσο συχνά μιλάτε στο παιδί σας για εκείνα που κάνει λάθος; Θα θέλατε εσείς να ακούτε κάποιον ? όπως τον εργοδότη σας, για παράδειγμα ? που σας δίνει μόνο αρνητική ανατροφοδότηση;

Το παιδί σας είναι πιο πιθανό να σας ακούσει, αν παρατηρείτε πότε κάνει τα πράγματα σωστά και το σχολιάσετε. «Μάζεψες τις κούκλες σου την πρώτη φορά που σου ζήτησα να το κάνεις. Μπράβο!» ή «Έπαιξες πολύ ήρεμα με το σκυλάκι. Είμαι πολύ περήφανος για σένα!» Βεβαιωθείτε ότι δίνετε στο νήπιό σας πολλή θετική ενίσχυση και θα είναι λιγότερο πιθανό να σας αγνοήσει όταν χρειάζεται να το επαναφέρετε στη σωστή πορεία του.

 

Διαβάστε το άρθρο εδώ:

https://www.babycentre.co.uk/a1040587/getting-your-toddler-to-listen