Κοινωνική και Συναισθηματική Ανάπτυξη (0 - 12 μηνών)

Οι στοργικές σχέσεις δίνουν στα μικρά παιδιά μια αίσθηση άνεσης, ασφάλειας, αυτοπεποίθησης και ενθάρρυνσης. Διδάσκουν στο μικρό παιδί πώς να δημιουργεί φιλίες, να επικοινωνεί συναισθήματα και να αντιμετωπίζει προκλήσεις. Οι δυνατές, θετικές σχέσεις επίσης βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν εμπιστοσύνη, συμπόνοια, ενσυναίσθηση και την αίσθηση του σωστού και του λάθους. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Zero to Three, ξεκινώντας από τη γέννησή τους, τα μωρά μαθαίνουν ποια είναι βασισμένα στο πώς τους συμπεριφέρονται.

Μέσα από τις καθημερινές αλληλεπιδράσεις, οι γονείς, οι συγγενείς και οι φροντιστές στέλνουν στα μωρά μηνύματα, όπως «είσαι έξυπνο. Είσαι καλό στο να κατανοείς πράγματα. Είσαι αγαπητό. Με κάνεις να γελάω. Μου αρέσει να είμαι μαζί σου.» Τα μηνύματα αυτά διαμορφώνουν την αυτοπεποίθηση του μωρού.

Ένα μωρό 6 μηνών γελάει και γελάει καθώς η μαμά του κρατάει μια πετσέτα μπροστά από το πρόσωπό της και τη ρίχνει λέγοντας «Κούκου!». Όποτε η μαμά προσπαθεί να αφήσει την πετσέτα στο τραπέζι, το μωρό λέει «εχ, εχ, εχ!» και σηκώνει τα χέρια και τα πόδια του για να δείξει στη μαμά του ότι θέλει να παίξει ξανά. Εκείνη υπακούει και συνεχίζει το παιχνίδι μέχρι το μωρό να βαρεθεί. Αυτό το μωρό ανακαλύπτει ότι η σχέσεις με τους άλλους προσφέρουν ικανοποίηση και απόλαυση, ότι είναι καλό στην επικοινωνία και ότι οι ανάγκες του και οι επιθυμίες τους είναι σημαντικές.

Τι μπορείτε να κάνετε

  • Δώστε στα μωρά ανταπόκριση και φροντίδα: Ανταπόκριση και φροντίδα σημαίνει να ανταποκρίνεται η φροντίδα σας στις ανάγκες του μωρού. Για παράδειγμα, το 10 μηνών μωρό σας μπορεί να αρχίσει να κλωτσάει, να βαβίζει και να αρπάζει πράματα την ώρα του γεύματος δείχνοντας ότι θέλει να κρατήσει μόνο του το κουτάλι του. Γνωρίζετε ότι δεν είναι ακόμα έτοιμο να ταϊστεί μόνο του, οπότε του δίνετε ένα μωρουδιακό κουτάλι να κρατήσει στο χέρι του, ενώ συνεχίζετε να το ταΐζετε με ένα άλλο. Αυτό αποτελεί ανταπόκριση, επειδή αναλογιστήκατε τι σημαίνει η συμπεριφορά του μωρού και βρήκατε τρόπο να το υποστηρίξετε.
  • Γνωρίστε το μωρό σας. Τι του αρέσει και τι δεν του αρέσει; Ποια παιχνίδια είναι τα αγαπημένα του; Ποια ημερήσια ρουτίνα το βολεύει;
  • Χτίστε ανοιχτές και συνεργατικές σχέσεις με τους φροντιστές του μωρού σας. Μιλήστε μαζί τους για το μωρό σας – την προσωπικότητά του, τι του αρέσει να κάνει, τι το ηρεμεί, τι το αναστατώνει. Μοιραστείτε το συνηθισμένο ημερήσιο πρόγραμμά του και τις τυπικές ασχολίες του. Αυτό θα βοηθήσει τους φροντιστές να ανταποκριθούν στις ανάγκες του μωρού σας. Η συνεργασία με τους φροντιστές εξασφαλίζει ότι ο καθένας από εσάς νιώθει ότι τον σέβονται και τον υποστηρίζουν.

Υποστηρίξτε τις αναπτυσσόμενες δεξιότητες των μωρών

Τα μωρά μαθαίνουν καλύτερα όταν τα αφήνετε να παίζουν, να εξερευνούν και να ακολουθούν τα ενδιαφέροντά τους. Αναπτύσσουν νέες δεξιότητες, όταν τους δίνετε μόνο όση βοήθεια χρειάζονται ώστε να κατακτήσουν μια πρόκληση, χωρίς να εκνευριστούν. Για παράδειγμα, αν δείτε ένα μωρό 5 μηνών να προσπαθεί να γυρίσει πλευρό, μπορείτε να κρατήσετε ένα παιχνίδι πλάι του, ώστε να τεντώσει το σώμα του να το πιάσει.

  • Ενθουσιαστείτε με τις ανακαλύψεις του μωρού σας. «Με βρήκες! Τράβηξες το πανί από το πρόσωπό μου και να ‘μαι!»
  • Χτίστε πάνω στις δεξιότητες που το μωρό σας ήδη κατέχει. Για παράδειγμα, αν το μωρό σας προσπαθεί να χτίσει με τουβλάκια και έχει βάλει δυο το ένα πάνω στο άλλο, βάλτε εσείς ένα τρίτο στην κορυφή και δώστε του ένα τέταρτο τουβλάκι για τον πύργο του.

Δείξτε τρυφερότητα και φροντίδα.

Το άγγιγμα, η αγκαλιά, η παρηγοριά, το κανάκεμα, το τραγούδι και η ομιλία προς το παιδί σας όλα στέλνουν το μήνυμα ότι το μωρό σας είναι ξεχωριστό και αγαπητό. Ενώ είναι εύκολα να είναι κανείς τρυφερός, όταν τα μωρά είναι χαριτωμένα και χαδιάρικα, είναι επίσης σημαντικό να φροντίζετε τα μωρά όταν είναι δύσκολα, κλαίνε πολύ ή έχουν κωλικούς. Όταν είστε κοντά τους στις δύσκολες ώρες, το μωρό μαθαίνει ότι αγαπιέται γι’ αυτό που είναι – ό,τι κι αν γίνει.

  • Δώστε αγκαλιές και φιλιά. Δείξτε στο μωρό σας πόσο αγαπητό είναι.
  • Δείξτε υπομονή τις δύσκολες ώρες. Οι κωλικοί, το κλάμα και η αναστάτωση είναι μέρος της βρεφικής ηλικίας. Όταν μπορείτε να υποστηρίζετε το μωρό σας ακόμη και στα πιο δύσκολα, του δείχνετε ότι μπορεί να σας εμπιστευθεί και να βασίζεται σε εσάς. Αυτό το κάνει να νιώθει ασφαλές και είναι πιο πιθανό μεγαλώνοντας να μάθει να ηρεμεί το ίδιο τον εαυτό του.

Βοηθήστε το παιδί σας να νιώσει ασφαλές.

Βοηθάτε το παιδί σας να νιώσει ασφαλές όταν ανταποκρίνεστε στο κλάμα του και τους άλλους τρόπους επικοινωνίας του – για παράδειγμα, να παίρνετε αγκαλιά το μωρό σας όταν σηκώνει τα χέρια του σαν να λέει «Πάνω!» Τα μωρά επίσης νιώθουν ασφαλή όταν παίρνουν πολλή τρυφερότητα από εσάς και οι μέρες τους είναι προβλέψιμες. Η αγάπη και η εμπιστοσύνη που δείχνετε βοηθάει το παιδί να μάθει ότι θα είστε εκεί πάντα για εκείνο. Αυτή η εμπιστοσύνη του δίνει αυτοπεποίθηση.

  • Γίνετε εσείς η «ασφαλής βάση» για το μωρό σας. Παρακολουθήστε πώς το μωρό σας μπουσουλάει μακριά σας και μετά επιστρέφει για να ελέγξει ότι είστε εκεί. Θέλει να σιγουρευτεί ότι είστε διαθέσιμοι και μπορεί να αποζητά ενθάρρυνση για να εξερευνήσει κι άλλο.
  • Εδραιώστε ρουτίνες για το μωρό σας. Όταν γνωρίζει τι να περιμένει, το παιδί νιώθει ότι έχει ασφάλεια, αυτοπεποίθηση και έλεγχο του κόσμου του. Προσπαθήστε να κρατήσετε την ημερήσια ρουτίνα στην ίδια σειρά και την ίδια ώρα κάθε μέρα. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει ένας πρωινός περίπατος, μετά αλλαγή της πάνας, μετά γάλα και μετά ιστορίες.

Αναζητήστε τρόπους να κάνετε την οικογενειακή σας κουλτούρα μέρος της καθημερινής ρουτίνας του μωρού σας.

Η κουλτούρα του μωρού είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ταυτότητάς του. Η σύνδεση που έχει με τη κουλτούρα του διαμορφώνει την προσωπικότητά του και την αυτοπεποίθησή του με υγιείς και θετικούς τρόπους.

  • Διδάξτε τους φροντιστές του παιδιού σας τις λέξεις που χρησιμοποιεί η οικογένειά σας για σημαντικά πρόσωπα (μητέρα, πατέρας, παππούδες) και πράγματα (μπιμπερό, κουβέρτα, πιπίλα κλπ)
  • Επιλέξτε βιβλία και μουσική που αντανακλούν την οικογενειακή σας κουλτούρα και μπορούν να γίνουν αγαπημένο κομμάτι της καθημερινής ρουτίνας του παιδιού, την ώρα του ύπνου, του μπάνιου ή της βόλτας με το αυτοκίνητο.

 

Βρείτε όλο το άρθρο εδώ:

https://www.zerotothree.org/resources/238-birth-to-12-months-social-emotional-development