Προετοιμάζοντας τα Παιδιά για τις Καλοκαιρινές Διακοπές

Κυριακή Πουλάκη – Ευταξιοπούλου, M.Ed, Ψυχοπαιδαγωγός

Το καλοκαίρι πλησιάζει. Η μέρα που το παιδί θα ετοιμασθεί να φύγει για τις καλοκαιρινές του διακοπές σε κάποια κατασκήνωση ή κοντά στον παππού και τη γιαγιά δεν είναι πολύ μακριά. Αυτός ο αποχωρισμός είναι ευχάριστος γιατί σημαίνει ξεκούραση από τις σχολικές υποχρεώσεις, εκτόνωση, επαφή με τη φύση, ευκαιρίες για άθληση και νέες φιλίες. Παράλληλα είναι και ένα γεγονός που μπορεί να προκαλέσει άγχος ανασφάλεια αρνητικά συναισθήματα, γιατί το παιδί καλείται να περάσει τις διακοπές του μακριά από την οικογένειά του μαζί με άγνωστους βασικά ανθρώπους. Βέβαια τα παιδιά που έχουν ξαναπάει κατασκήνωση ίσως να ανυπομονούν να ξαναβρεθούν στον ίδιο χώρο με τους παλιούς τους φίλους. Αλλά εκείνα που πάνε πρώτη φορά κατασκήνωση ή δεν θέλουν να πάνε και οι γονείς τους τα στέλνουν υποχρεωτικά για δικούς τους λόγους ή εκείνα που αποφάσισαν ν' αλλάξουν κατασκήνωση ίσως νιώθουν και λίγο φοβισμένα.

Όπως και σε άλλες περιπτώσεις έτσι και σε αυτήν, η ιδιοσυγκρασία του παιδιού επηρεάζει την αντίδρασή του. Ένα παιδί που προσαρμόζεται εύκολα σε νέες καταστάσεις θα αποβάλλει πιο εύκολα αυτό το άγχος σε αντίθεση με κάποιο άλλο παιδί που δυσκολεύεται με οτιδήποτε καινούργιο. Αλλά το άγχος του αποχωρισμού μπορεί να είναι εξίσου οδυνηρό για κάποιους γονείς. Αυτοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην έκφραση των συναισθημάτων τους γιατί τα παιδιά μπορούν να καταλάβουν τα συναισθήματά τους (άγχος, αμφιβολία για την ορθότητα των πράξεων/επιλογών τους, τύψεις που θα είναι μακριά από τα παιδιά τους) και να νιώσουν έντονη ανασφάλεια. Είναι σημαντικό να κάνουμε πιο εύκολες τις στιγμές του αποχωρισμού και να βοηθήσουμε το παιδί να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στο νέο του περιβάλλον.

  • Φροντίστε να επισκεφθείτε μαζί με το παιδί την κατασκήνωση πριν τη μέρα έναρξης των διακοπών ώστε να εξοικιωθεί με το χώρο και τις εγκαταστάσεις. Διαβάστε μαζί ενημερωτικά φυλλάδια με τις δραστηριότητες που προσφέρει ο συγκεκριμένος χώρος και ενθαρρύνετέ το να επιλέξει αυτές που το συγκινούν.
  • Φροντίστε να έχετε καλή επικοινωνία και επαφή με τους υπεύθυνους του χώρου. Ενημερώστε τους εγκαίρως για τυχόν ιδιαιτερότητες του παιδιού (φόβους, αλλεργίες, διατροφικές συνήθειες, κλπ).
  • Ενημερώστε το παιδί σας σε ποιον θα πρέπει να απευθυνθεί σε περίπτωση που κάτι το στενοχωρεί ή το προβληματίζει. Καλό θα ήταν να του γνωρίσετε αυτόν τον άνθρωπο και να το βοηθήσετε να τον εμπιστευτεί. Ταυτόχρονα τονίστε ότι θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες της κατασκήνωσης ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα στην ομάδα. Επίσης, είναι απαραίτητο να αποφύγετε κριτική και αρνητικά σχόλια για τους υπεύθυνους της κατασκήνωσης μπροστά στο παιδί.
  • Σε περίπτωση που και άλλα γνωστά του παιδιά βρίσκονται στην ίδια κατασκήνωση τότε θα διευκολυνθεί η προσαρμογή του.
  • Εξηγείστε του πότε θα πάτε να το επισκεφθείτε ξανά και τηρείστε την υπόσχεσή σας. Εάν το παιδί δεν έχει καλή αίσθηση του χρόνου θα μπορούσατε να φτιάξετε μαζί κάποιο ημερολόγιο στο οποίο θα μπορεί να ανατρέξει και να δει σε πόσες ημέρες θα βρεθείτε και πάλι μαζί. Παράλληλα δώστε του μια τηλεκάρτα για να μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας όποτε νιώσει μοναξιά ή ανασφάλεια. Βεβαιωθείτε ωστόσο ότι ξέρει πώς να την χρησιμοποιεί.
  • Αποχαιρετήστε το με τρυφερότητα αλλά και αποφασιστικότητα. Δείξτε του ότι εμπιστεύεστε την ικανότητά του να τα βγάζει πέρα μόνο του.
  • Σε περίπτωση που το παιδί περάσει τις καλοκαιρινές του διακοπές κοντά στον παππού και τη γιαγιά θα μπορούσατε να εφαρμόσετε τις ίδιες προτάσεις. Βέβαια, είναι σημαντικό να τηρείτε κοινή στάση σε θέματα ανατροφής των παιδιών για να αποφευχθούν οι τριβές και οι εντάσεις. Επιπρόσθετα θα μπορούσατε να καλλιεργήσετε τις σχέσεις του δικού σας παιδιού με τα παιδιά της συγκεκριμένης περιοχής ώστε να αισθανθεί ότι έχει σταθερούς φίλους που το περιμένουν εκεί κάθε καλοκαίρι. Μάλιστα θα μπορούσατε και να το ενθαρρύνετε να διατηρήσει και κάποια τηλεφωνική ή ταχυδρομική επικοινωνία κατά τη διάρκεια του χειμώνα.